Те са откраднати от най-прочутите готвачи
Снимка: Guliver / iStock
Талантът си е талант, но готварството, като всяко друго изкуство, има и правила.
Има и тайни, които готвачите съхраняват грижливо и предават от поколение на поколение.
Ето някои от тях.
- Обичате люти чушки, но искате да са толкова силни? Махнете семената, изрежете „вените“ отвътре и ги изплакнете със студена вода. Лютивината ще изчезне почти изцяло, а вкусът ще остане същият.
- Картофките стават хрупкави и без да ги пържите в олио, ако ги поръсите с брашно и ги изпечете.
- Броите калориите? Заменете тежката сметана с ¾ разбити белтъци в десерта.
- Ако се чудите дали да сложите зеленчуците да се варят в студена или във вряща вода, запомнете следното правило: тези, които растат под земята се слагат в студена, а растящите над земята – във вряща.
- Когато разбивате белтъци на пяна, ще знаете, че са готови, когато обърнете купата наопаки и съдържанието не се разлива.
- За салати използвайте печено във фолио цвекло вместо варено. Печеното цвекло запазва повече от цвета и вкуса си и съдържа повече витамини.
- Ето каква е най-добрата последователност за рязане на лук. Срязвате на две половини по дължина, като отрязвате най-горната и най-долната част на всяка. Правите един-два хоризонтални разреза, след което започвате да режете по дължината. Накрая нарязвате напречно и кубчетата са готови.
- Заливайте салатата със сосове само след като вече сте поръсили със сол. В противен случай олиото ще попречи на солта да се разтвори напълно.
- За да не залепват макаронените изделия, използвайте колкото може повече вода. Един литър на сто грама суха паста е идеалното съотношение.
- Тайната на перфектното тесто за сладкиши е проста: теглото на брашното трябва да е равно на теглото на захарта, а теглото на яйцата да е равно на теглото на маслото.
- За да направите картофеното пюре меко, добавете с млякото сода за хляб на върха на ножа и бийте 2 – 3 минути.
- За да изстискате повече сок от цитрусовите плодове ги облейте с гореща вода, или поставете за кратко в микровълновата фурна. Преди да разрежете плода, претъркаляйте го, притискайки с длан към плота.
- Използвайте дървена пръчица, за да проверите дали олиото е готово за пържене. Ако около пръчката се образуват мехурчета, можете да пристъпвате към готвенето.
- За да не се слепва оризът, запържете го в тиган с растително масло, след което добавете водата за варене. За овкусяване може да добавите скилидка чесън и да я извадите, когато оризът е готов.
Целия текст чете в Обекти. бг.
Калцият може да бъде въведен в тялото не само с млечни, а и с растителни продукти.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари